Friday, February 25, 2011

ΝΑΥΠΛΙΟ:ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Στο Ναύπλιο, εκεί όπου ο θεός της θάλασσας, Ποσειδώνας, ερωτεύθηκε την καλλονή Αμυμώνη, εκεί όπου ο καρπός του έρωτά τους, ο Ναύπλιος, αποφάσισε να ιδρύσει μια ναυτική πόλη, εκεί γράφονται οι πιο ρομαντικές ιστορίες... Όταν βρεθείτε στο Ναύπλιο θα θελήσετε να ανεβείτε στο Παλαμήδι, να αγναντέψετε την Ακροναυπλία και το Μπούρτζι, να περπατήσετε στην Παλιά Πόλη, να ερωτευτείτε...
Η βενετσιάνικη ατμόσφαιρα των στενών με τα υπέροχα κτήρια και η μαγευτική θέα στο Μπούρτζι προκαλούν ένα γλυκό μούδιασμα και μια μελαγχολική διάθεση στον επισκέπτη του Ναυπλίου. Θέλοντας και μη, το πνεύμα συμβαδίζει με την αύρα του διάχυτου ρομαντισμού που πλημμυρίζει την πόλη και συνδιαλέγεται με τα αναρίθμητα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν ένα ένδοξο παρελθόν. Πιστέψτε με, ακόμα και αν δεν είστε ερωτευμένοι, όταν βρεθείτε στο Ναύπλιο θα θελήσετε να χτυπηθείτε από τα βέλη του φτερωτού θεού, να κάνετε μια αναδρομή στο χρόνο, να ανεβείτε τα σκαλιά του Παλαμηδίου και να αγναντέψετε τα κυκλώπεια τείχη της Ακροναυπλίας.
Κάτω από το βράχο της Ακροναυπλίας, είναι κτισμένη η Παλιά Πόλη που μοιάζει να ζει στο δικό της χωροχρόνο. Σπίτια με χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμοσκεπές και αρχοντικά ..Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Μικρά νεοκλασικά μπαλκονάκια, παλιά λαϊκά κτίσματα και επιβλητικά κτήρια βενετσιάνικης αισθητικής συνθέτουν ένα αρχιτεκτονικό παζλ, που διανθίζεται από το ρομαντικό στοιχείο. Λουλουδιασμένες αυλές, γλαστράκια που στολίζουν τα μικροσκοπικά περβάζια και «ανθισμένα» ξύλινα παραθυρόφυλλα, ευωδιάζουν στα γραφικά σοκάκια. Μικρά καταστήματα που στεγάζονται σε παλιά ιστορικά κτήρια προβάλλουν στις εντυπωσιακές βιτρίνες τους ξεχωριστά αντικείμενα, εναρμονισμένα με την αίσθηση της μοναδικότητας που προσιδιάζει στο Ναύπλιο και τραβούν την προσοχή σε κάθε περίπτωση. Περνώντας από τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της ιπποτικής πόλης θα δείτε μικρές πλατεΐτσες όπου συνυπάρχουν αρχαίες κρήνες και τουρκικά σιντριβάνια. Γραφικά ταβερνάκια με καρό τραπεζομάντιλα στριμώχνονται στο δρόμο της οδού Σταϊκοπούλου και στα γειτονικά στενά δρομάκια, σερβίροντας νόστιμους ελληνικούς μεζέδες και γλυκόπιοτο κρασί. Ο περίπατος καταλήγει ιδανικά στην προκυμαία, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και στα παραλιακά cafes με θέα στο Μπούρτζι. Ήσυχα νερά, γραφικές βαρκούλες και μικρά πλοιάρια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο οχυρό των Αγίων Θεοδώρων ζωγραφίζουν το γαλήνιο τοπίο. Αν έχετε όρεξη για βουτιές, ακολουθήστε το πέτρινο μονοπάτι της Ακροναυπλίας και θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας της Αρβανιτιάς. Αφήστε το «κύμα» του Ναυπλίου να σας παρασύρει, να σας φέρει σε επαφή με το μέρος όπου η σύγχρονη ζωή συναντά την ιστορία και πείτε... εις το επανιδείν.
των περασμένων αιώνων μοιάζουν αποκομμένα από το παρόν και παρασύρουν τον επισκέπτη στην εποχή που το

No comments:

Post a Comment