Όταν είναι εξεταστική περίοδος, η ένταση και μερικές φορές το άγχος κορυφώνονται. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα ώστε να μπορούμε να διανύουμε αυτή την περίοδο όσο πιο παραγωγικά - αλλά ταυτόχρονα και ήρεμα – γίνεται.
Πρώτον: Το άγχος είναι αντιπαραγωγικό. Αν όταν έχεις εξετάσεις αγχώνεσαι, μάλλον αδικείς τον εαυτό σου και αποδίδεις λιγότερο από όσα αξίζεις. Και αυτό, διότι το άγχος έχει την ιδιότητα να θολώνει το νου του ανθρώπου ώστε να μη μπορεί να σκεφτεί ούτε γρήγορα, ούτε καθαρά. Αν έχεις άγχος στις εξεταστικές περιόδους, σε ενθαρρύνουμε να προσπαθήσεις να το κατανικήσεις.
Δεύτερον, βοηθά πολύ αν έχεις ισορροπημένο πρόγραμμα. Είναι πειρασμός, σε εξεταστικές περιόδους, να παραμελήσει κάποιος τον ύπνο, την κίνηση (γυμναστική, περπάτημα κτλ.), ακόμη και τη διατροφή. Έτσι όμως αδυνατίζει τόσο το σώμα όσο και ο νους του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εξεταστικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλό να γίνεται ένα διάλειμμα 5-10 λεπτών κάθε ώρα, με ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 30 λεπτών κάθε τρεις ώρες. Όσον αφορά τον ύπνο – χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ανά εικοσιτετράωρο. Με το φαγητό χρειάζεται προσοχή, διότι υπάρχει κίνδυνος τόσο από την έλλειψη όσο και από την υπερβολή. Μεγάλες ποσότητες κρεάτων και γαλακτερών μάλλον θολώνουν το νου, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι, φρούτα και λαχανικά, τονώνει τη διάνοια. Αυτός που προγραμματίζει διαλείμματα για ξεκούραση και καλή διατροφή παράλληλα με το διάβασμα, τελικά αποδίδει καλύτερα στις εξετάσεις αν και διάβασε σχετικά λιγότερες ώρες σε σύγκριση με αυτόν που ξενυχτούσε κάθε βράδυ κολλημένος στο θρανίο του...
Τρίτον, είναι καλό να μάθεις να αξιοποιείς τις πρωινές ώρες: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη διαύγεια τις πρώτες ώρες μετά από το ξύπνημα, όταν είναι ξεκούραστοι, και άρα αυτές οι ώρες είναι μια χρυσή ευκαιρία για να καλύψεις ύλη. Πέραν τούτου, είναι επίσης γνωστό πως ό,τι κάνουμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε, αυτό το κάνουμε έπειτα με περισσότερη ευκολία και προθυμία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας: Κατά κάποιο τρόπο, ο νους μας εθίζεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο ώστε έπειτα να το αναζητά από μόνος του.
Τέταρτον, μην προσπαθήσεις να καλύψεις ύλη τις τελευταίες λίγες ώρες πριν την εξέταση. Μάλλον να συγχυστείς και πρόωρα να κουραστείς έχεις, παρά να ωφεληθείς. Καλύτερα είναι να φροντίσεις ώστε να τελειώσεις τη γενική επανάληψη τουλάχιστον δύο μέρες πριν την εξέταση, ώστε την παραμονή να μπορέσεις να κάνεις μια πολύ σύντομη επισκόπηση ολόκληρης της ύλης - επισκόπηση που να διαρκέσει περίπου δύο ώρες μόνο. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις στη μνήμη σου όσα έχεις μάθει, ώστε την ώρα της εξέτασης να μπορείς να τα ανακαλέσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Το δε πρωί της εξέτασης, καλύτερα είναι να μην ανοίξεις καθόλου τα βιβλία σου: Ξύπνα ήρεμα, μη βάλεις καμία σκέψη στο νου σου – ούτε για την ύλη, ούτε για τις συνέπειες τυχόν επιτυχίας ή αποτυχίας – και πήγαινε ξεκούραστος στην αίθουσα, με τις πνευματικές σου δυνάμεις ακέραιες. Αν το μάθημα που θα δώσεις είναι απογευματινό, τότε μπορείς αν θέλεις να κάνεις μια πολύ σύντομη επισκόπηση μόλις ξυπνήσεις, μετά όμως να κλείσεις τα βιβλία σου, και να κάνεις κάτι που σε ξεκουράζει (π.χ. περίπατο) μέχρι την ώρα της εξέτασης.
No comments:
Post a Comment