Wednesday, February 9, 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ....

Ο κλασσικός χορός γεννήθηκε στην Ιταλία τον 15ο αιώνα. Αργότερα εξελίχθηκε στη Γαλλία τη εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Μετά το 1850 το μπαλέτο άνθισε κυρίως στη Ρωσία και στη Δανία.
Τα πέντε πιο γνωστά στυλ κλασσικού μπαλέτου είναι η Μέθοδος Vaganova ή αλλιώς η Ρωσική Μέθοδος, η μέθοδος Cecchetti ή Ιταλική Μέθοδος, η μέθοδος Bournonville ή Δανέζικη Μέθοδος, η Μέθοδος Balanchine η σχολή του αμερικανικού μπαλέτου και η Αγγλική μέθοδος της Βασιλικής Ακαδημίας.

Πότε ξεκίνησε ο χορός?

Το σημείο στο οποίο ξεκίνησαν οι άνθρωποι να χορεύουν είναι πολύ ασαφές, για την ακρίβεια είναι πιο πολύ σύννεφο παρά σημείο. Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος χόρεψε πριν ακόμα διαμορφωθεί ο sapiens σαν είδος.

Αυτό είναι αληθινό στο γεγονός ότι πριν ακόμα αποκτήσει την ικανότητα να μιλάει ο αρχαίος άνθρωπος εξέφραζε τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του με δράσεις, όπως γίνεται σήμερα στο μπαλέτο. Παρόλα αυτά, για τον σκοπό μας θα θεωρήσουμε ότι ο άνθρωπος άρχισε να χορεύει όταν χόρεψε για διασκέδαση ή για θρησκευτικούς λόγους.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος χορός, σύμφωνα με τον ορισμό μας, είναι μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας και μεταξύ των ιθαγενών στην Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική...
 Ο  θεός των Ινδουιστών Shiva, γνωστός σαν Nataraya,  Κύριος του χορού, απεικονίζεται με πολλά χέρια να ισορροπεί στο ένα πόδι. Πραγματικές μορφές χορού φαίνεται να έχουν εδραιωθεί στην Ινδία γύρω στο 6000 π.Χ.  Μελετώντας την Πρώτη Δυναστεία στην Αίγυπτο (γύρω στο 3000 π.Χ.), οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απεικονίσεις που δείχνουν ένα είδος χορού ή γλώσσας του σώματος και καθώς ο πολιτισμός της Αιγύπτου εξελισσόταν, έγιναν απεικονίσεις μουσικών και χορευτών.

Στην Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική οι ιθαγενείς χόρευαν και για θρησκευτικούς λόγους και για διασκέδαση. Χόρευαν σχεδόν για τα πάντα από γάμο έως κηδεία. Ήταν ίσως από τους πιο ‘’χορευταράδες’’ ανθρώπους όλων των εποχών. Οι χοροί τους ακόμα επηρεάζουν τον σημερινό χορό. Για παράδειγμα, υπάρχουν μπαλέτα στην Βόρειο Αμερική βασισμένα στον χορό και τους θρύλους των ανθρώπων των πρώτων εθνών, η ομάδα ράγκμπι All Blacks έχει ένα θριαμβικό χορό βασισμένο στον χορό των ιθαγενών της Αυστραλίας και η Afro-jazz  είναι μια αναγνωρίσιμη μορφή χορού σ’ όλο τον κόσμο.

 Τα πρώτα δείγματα χορού στην Ελλάδα

Ο χορός ήρθε στην Ελλάδα γύρω στο 1400 π.Χ. από πολιτισμούς της Κρήτης, οι οποίοι πιθανώς είχαν επηρεαστεί από τους Αιγυπτίους. Παρόλο που οι Έλληνες δεν συνεισέφεραν πολύ στην τεχνική του χορού, αυτό που έκαναν ήταν να συνεισφέρουν στο λεξιλόγιο του θεάτρου, αξιοσημείωτο ο χορός  (chorus), η ορχήστρα (το κυκλικό πάτωμα όπου χόρευε ο χορός), η σκηνή (το καλυμμένο τμήμα πίσω από την ορχήστρα) και το προσκήνιο που ήταν το υψωμένο τμήμα ανάμεσα στην ορχήστρα και την σκηνή. Αυτό το σχέδιο θεάτρου και το λεξιλόγιο διαμόρφωσαν την βάση για την δημιουργία του προσκηνιακού θεάτρου, όπου πήρε μορφή το μπαλέτο.


Οι Έλληνες επίσης μιλούσαν για τον χορό στην μυθολογία τους. Για παράδειγμα ο Σοφοκλής αναφέρει το θεό Πάνα σαν μάστερ του χορού και ο Απόλλωνας από τον Πίνδαρο σαν ‘’ο πρίγκιπας των χορευτών.’’ Ακόμα και ο Δίας αναπαρίσταται  να ‘’κινείται με χάρη ανάμεσα στο πλήθος των χορευτών.’’

Οι Ρωμαίοι είχαν παρόμοια χρήση του χορού με τους Έλληνες – ήταν μια δραστηριότητα για τον καθένα μέχρι τις μέρες της παρακμής της αυτοκρατορίας όταν κάποιοι με υψηλή κοινωνική θέση σταμάτησαν να συμμετέχουν ενεργά στους χορούς και έγιναν το πρώτο κοινό που τους παρακολουθούσε.  

No comments:

Post a Comment