Saturday, February 5, 2011

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ!

Η γλώσσα σώματος είναι η πιο ήρεμη, μυστική και ισχυρότερη γλώσσα από όλες.Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μη λεκτική επικοινωνία αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πραγματικής επικοινωνίας. Η τονικότητα της φωνής συμβάλλει κατά 38%, ενώ οι λέξεις οι ίδιες συμβάλλουν μόνο κατά 7%! Τα σώματα μας στέλνουν μηνύματα συνεχώς και συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι βγάζουμε περισσότερα νοήματα προς τα έξω από αυτά που συνειδητοποιούμε. Με το να εξοικειωνόμαστε με μερικά βασικά μη-λεκτικά σημάδια, μπορούμε να βελτιώσουμε την δυνατότητα μας, τι πράγματι εννοούν οι γύρω μας και να αντιληφθούμε τι πράγματι προβάλλουμε εμείς προς αυτούς. Η στάση, η θέση και η κίνηση ενός προσώπου, συχνά μας λένε περισσότερα από αυτά που το ίδιο λέει(ίσως μάλιστα και το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει..
Αναλυτικά τα πράγματα έχουν ως εξής:

Α. Πρόσωπο
Σημαντικά θέματα που αφορούν το πρόσωπό μας είναι:..

- Το σκέπασμα του στόματος του συνομιλητή μας όταν μας ακούει σημαίνει ότι σκέφτεται πως λέμε ψέματα.
- Το σκέπασμα του στόματός μας όταν μιλάμε δείχνει την προσπάθειά μας να αποκρύψουμε στοιχεία. Και αυτό το σήμα εκλαμβάνεται αρνητικά.
- Ο ιδρώτας μας κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συνομιλίας προδίδει ανυπαρξία ελέγχου της κατάστασης από την πλευρά μας, καθώς έχουμε περιέλθει σε δύσκολη θέση. Εκλαμβάνεται αρνητικά.
- Βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση: όταν τρίβουμε τη μύτη, το πηγούνι ή το αυτί μας τη στιγμή που μιλάμε. Προσοχή: αποφύγετέ τα οπωσδήποτε!
- Όταν ακούμε, οι προηγούμενες ενέργειες φανερώνουν σκεπτικισμό ή και δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του συνομιλητή μας.
- Η παλάμη που στηρίζει το πρόσωπό μας δείχνει αδιαφορία ή και κούραση. Αν δούμε τον συνομιλητή μας στη συγκεκριμένη στάση είναι καλό να σταματήσουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας.
- Το κοίταγμα πάνω από τα γυαλιά μιλά για επιθετική από τη μεριά μας διάθεση προς τον απέναντί μας.

Β. Κορμός και άνω άκραΣημαντικά θέματα που αφορούν τον κορμό είναι:
Το σταύρωμα των χεριών του συνομιλητή μας στο στήθος φανερώνει ανάγκη αυτοπροστασίας ή άμυνα. Δεν είναι θετικό σημάδι και πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία του.
- Το πιάσιμο και με τα δύο χέρια μιας τσάντας ή ενός ποτηριού δείχνει την αμηχανία μας, καθώς προσπαθεί να κρύψει τα ευαίσθητα σημεία μας, το στήθος και την κοιλιά μας.
- Ακάλυπτο στήθος και κοιλιά σημαίνουν ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε σε μια συζήτηση, είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ειλικρινείς σε όσα λέμε.
- Το τρίψιμο των παλαμών μεταξύ τους δείχνει την έξαψή μας και την προσμονή μιας θετικής έκβασης της συζήτησης.

Γ. Κάτω άκραΣημαντικά θέματα που αφορούν τα κάτω άκρα είναι:
Το σταύρωμά τους, αν συνδυάζεται και με σταύρωμα των χεριών, δείχνει κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας. Αποφύγετέ το.
- Σταύρωμα μπορεί όμως να υπάρχει επειδή απλώς είναι άβολη η καρέκλα ή έτσι συνηθίζεται. Άρα από μόνο του δεν δείχνει πολλά. Αναζητήστε και άλλα σήματα
.
Δ. Αξεσουάρ
Σημαντικά θέματα που αφορούν τα αξεσουάρ είναι:
Το απότομο σβήσιμο του μόλις αναμμένου τσιγάρου δείχνει την αρνητική μας διάθεση σχετικά με τα όσα ακούμε εκείνη τη στιγμή.
- Το άναμμα του τσιγάρου, η νωχελική διάθεση και το αόριστο κοίταγμά μας προς κάποιο, π.χ., παράθυρο φανερώνουν ότι αυτό που ακούμε μας αρέσει.
- Το νευρικό παίξιμο κομπολογιού, στυλό ή κλειδιών φανερώνει την αμηχανία ή και τον εκνευρισμό μας.


Θα συνεχίζουμε την ερμηνεία της γλώσσας του σώματος και σε άλλες αναρτήσεις αναλύοντάς τη σε σχέση με τα δύο φύλα και τον έρωτα...

No comments:

Post a Comment